Solarni sistem v domu na Poreznu 1585m

Ideja o izgradnji solarnega sistema v domu na Poreznu se je porodila leta 1994. V naslednjem letu je upravni in gospodarski odbor PD Cerkno sprejel sklep, da se prične z investicijo. Poleg izbire izvajalca del je bilo potrbno zagotoviti tudi potrebno dokumentacijo in finančna sredstva. Za izvajalca je bilo izbrano podjetje Gryps d.o.o. iz Idrije. V letu 1996, še pred sezonskim odprtjem koče, je bil sistem izgrajen in priključen v obratovanje. Svečana otvoritev je bila v avgustu tega leta. Napajalni sistem je računalniško krmiljen. Ob otvoritvi je imel napajalni sistem 500W električne moči in je 10 let zagotavljal dovolj energije za vse električne uporabnike v planinskem domu (230V AC), med drugim poganja tudi zamrzovalno skrinjo, vodno črpalko, TV, mobitel ... Kapaciteta baterij (24V / 500Ah) zadošča tudi za nekaj dni slabega vremena, ko se električna energija praktično ne proizvaja.

V letu 2004 smo zamenjali klasične solarne baterije z novimi - gelnimi.

Zaradi nabave novih aparatov (hladilnik, mikrovalovna pečica, mali gospodinjski aparati) smo se v letu 2006 odločili, da bomo povečali moč solarnih celic. Konec maja 2007 smo sistem povečali za štiri dodatne solarne panele s po 90W moči. Glede na večletne izkušnje z uporabo sončnih celic smo se tokrat odločili, da bo nosilna konstrukcija novih solarnih panelov omogočala rotacijo in bomo na ta način lahko proizvedli veliko več električne energije. Nominalna moč vseh priključenih solarnih panelov tako sedaj znaša 880W, dejansko pa se je zaradi rotacije novih panelov in s tem boljšega izkoristka dnevna proizvodnja električne energije takorekoč podvojila.